2009. március 21., szombat

Vendégváró vidám rizs lenmagos karalábéval és sárgarépával

Itt a tavasz, gondoltam hadd mosolyogjon az asztal is.

Hozzávalók a rizshez:
  • 1,5 bögre rizs
  • 3 mk só (finomítatlan)
  • 1 tk kurkuma
  • 10 dkg spenótlevél
  • 1-2 ek almalé
  • olivaolaj (extra szűz, első hideg sajtolásból)
Elkészítés:

Mindegyik színhez fél bögre rizst használunk. Egy adagot megfőzünk hagyományosan 1.5szeres sós vízben. Egy adagot úgy főzünk, hogy 1 mokkáskanál sót és 1 teáskanál őrölt kurkumát teszünk a vízbe. A harmadik adaghoz pedig szintén teszünk 1 mokkáskanál sót és spenótkrémet. Ez utóbbit úgy készítjük, hogy a megmosott és kierezett spenótleveleket összeturmukszoljuk 1-2 evőkanál 100%os almalével.
Mikor elkészültem a különböző színű rizsekkel, tálalás előtt mindegyikhez kevertem egy kevés olivaolajat.

Hozzávalók a zöldséghez:
  • 4 db szép hosszú vékony sárgarépa
  • 1 kicsi karalábé
  • 2-3 evőkanál lenmag
Elkészítés:

Ehhez az ételhez megint a sem vizet sem zsiradékot nem igénylő csodalábosomat használtam (de ilyen híján készíthetünk ropogós párolt zöldséget is utólagosan lenmaggal megszórva).
A sárgarépákat meghámozzuk, 3-4 részre vágjuk és felcsíkozzuk. A karalábét meghámozzuk és szintén vékony csíkokra vágjuk. Betesszük a lábosba, megszórjuk lenmaggal és fedő alatt alacsoy lángon kb. fél-3/4 órát "főzzük". Nem kell aggódni, ilyen lábosban nem fog letapadni, sem odaégni az étel. De ha sokat emelgetjük a fedőt, tegyünk egy evőkanál vizet hozzá.

A végeredmény pedig nemcsak mutatós, hanem nagyon finom is. Íme:




Nincsenek megjegyzések: