2009. március 3., kedd

Párolt tök quinoaval, mazsolával és krémes spenótszósszal


Hozzávalók:
Nem írok mennyiséget: egyrészt mert már nem emlékszem mennyit csináltam kettőnknek, másrészt a mennyiség itt elég egyértelműen kikalkulálható, attól függően hány személyre készítjük.
  • sárgahusú tök
  • quinoa
  • mazsola

Elkészítés:

Ez egy nagyon egyzserűen és gyorsan elkészíthető étel. Eredetileg nem tettem mazsolát hozzá. A férjem ötlete volt. Anélkül is finom, de így igazán nagyon kellemes volt az ízhatás.
A quinoát másfélszeres vízben megfőzzük (kb. úgy számoljunk vele, mint a rizzsel tennénk). A tököt meghámozzuk, kimagozzuk és kisebb csíkokra vágjuk, majd vízgőz fölött megpároljuk. Negyed óránál több idő nem kell neki szerintem. A mazsolát csak tálaláskor adjuk hozzá.

Hozzávalók a spenótszószhoz (kb. 2 személyre):
  • egy maroknyi friss spenótlevél
  • só (finomítatlan)
  • egész zöldbors
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • olivaolaj (extraszűz, elhagyható)
  • 100 ml rizstejszín
Elkészítés:

A spenótleveleket megmossuk, eltávolítjuk a középső erét és felcsíkozzuk. Az így előkészített spenótot egy mixerbe tesszük a sóval a fokhagymával és a borssal. Kicsit mixeljük és néha adunk hozzá egy kevés olivaolajat. Majd elkezdjük hozzáadagolni a rizstejszínt és folytatjuk a mixelést. Akkor kész, ha egy egyöntetű zöld és krémes szószt kaptunk.

Nincsenek megjegyzések: