2009. március 9., hétfő

Akkor maradjunk a tejes témánál

Az állati eredetű tejek története

Több millió éven át az emberi faj elődjei, majd a homo sapiens is csak egyféle tejet ivott, az édesanyjáét és azt is csak csecsemő- és kisgyermekkorban. A tejadó állatok házaiasítása körülbelül 9000 éve kezdődött. A pásztor népek fogyasztották hát a régiónként változó állatoktól - tehén, kecske, juh, szamárkanca, tevekanca, dromedár, bivaly, jak, láma, rénszarvas - nyert tejet és az abból készült egyéb élelmiszereket (vaj, sajt, krém, joghurt). (Boudet 1993)
Franciaországban az állattenyésztés kezdete 5000 évvel ezelőttre tehető, de hosszú ideig a tehéntej csak a borjak táplálására volt használatos. Az embergyerekek az édesanyjuk vagy a szoptatós dajka tejével táplálkoztak. Amennyiben pedig állati tejet ittak, az főleg kecskétől vagy juhtól származott. A tejtehenek kiválasztása viszonylag újkeletű és főleg a XIX. századtól, annak is leginkább a második felétől kapott a tehéntej a mai napig is meglévő túlnyomó fontosságú szerepet nemcsak a gyermekek, de a felnőttek táplálásában is.
Franciaországba a tejtermékek java tehéntől származik, majd ezt követi a kecske és aztán a juh. Franciaországban 1989-ben 315 millió hektoliter tehéntejet termeltek, ennek 8,6%a tej, 45,3%a vaj, 28,9%a sajt, 8,6%a krém (érts. krémtúró, tejföl,...) és egyéb termékek. Ugyanekkor kecsketejből 2,2 millió hektolitert, míg juhtejből 1,4 hektolitert termeltek főleg sajtkészítés céljából. (Veysserie és Lenoir 1992)

Dr. Jean Seignalet, L'alimentation ou la troisième médecine, François-Xavier de Guiber Kiadó, Franciaország, 2004, 92. old., Le problème des laits animaux (Az állati eredetű tejek problémája)

Fordította: Bibe (minden jog fönntartva)

Nincsenek megjegyzések: