2009. március 24., kedd

Meggyes diós "muffin"

A muffinhoz vajmi kevés köze van a tésztának, csak a süti alakja miatt kapta ezt a nevet. Mindenesetre nagyon jól sikerült (a fényképek már kevésbé) és azonmód elfogyott. Még a kisfiam is rögtön lecsapott rá és befalt kettőt egy kiadós vacsi után. Azt hiszem ennek örültem a legjobban.

Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 8 dkg nádcukor
  • 4 dkg rizsliszt
  • 4 dkg darált dió
  • 2 ek olivaolaj (első hideg sajtolásból)
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • meggy
  • dió
Elkészítés:

A 4 tojás fehérjét 2 dkg cukorral habbá verjük, majd a sárgájákat 6 dkg cukorral, a citrom levével és reszelt héjával habosra verjük. A lisztet összekeverjük a darált dióval. Teszünk egy kevés tojásfehérje habot a kikevert tojássárgájára, megszórjuk a lisztes-diós keverékkel és finoman spatulával összedolgozzuk. Ez utóbbi műveletet addig ismételjük, míg mindent össze nem kevertünk. Végül szétönjük a szobahőmérsékletű olivaolajat a tésztán és azt is finoman beledolgozzuk.
Muffin sütőformába zsírpapír sütőformákat teszünk és úgy öntjük bele a tésztát, hogy max. a 2/3-ig érjen. Mindegyik közepébe teszünk egy megyet, ami majd sütés közben belesüpped. Előmelegített sütőbe tesszük 110 fokra. (Én légkeveréssel szoktam.) Amikor a meggyek belesüppedtek és látjuk, hogy elkezd sülni a teteje is, mindegyikre teszünk egy szép fél diót. Addig sütjük, míg szépen elkezd aranybarnás lenni a teteje és nem ragad, ha megérintjük.



Nincsenek megjegyzések: