2009. február 20., péntek

Tojásos nokedli, fejes saláta, vinegrette


Hozzávalók a nokedlihez:
  • 1,5 bögre rizslizst
  • 1 bögre sárgaborsóliszt
  • 2 db tojás (+ 2 tojás)
  • só (finomítatlan)
  • 2 ek. olivaolaj (extraszűz)
  • víz

Elkészítés:

Két tojást keverjünk össze a sóval és az olajjal, majd keverjük hozzá apránként a két féle lisztet és higítsuk vízzel, amikor szükséges. Kissé nyúlós, folyós állagú tésztát készítünk. Vizet forralunk. Teszünk bele egy kevés sót és olajat és beleszaggatjuk a tésztát egy nokedliszaggató segítségével. (Még anno kanállal is ment, de evvel a tésztával ez nem működik, mert - FIGYELEM - jóval hamarabb készre fő, mint búzalisztből (max. 2-3 perc) és ha túl sokáig főzzük utána összeragad majd a tészta és egy hatalmas csomós izét kapunk. Brrrrrrrr.)
Egy másik lábosba teszünk egy kevés olivaolajat és abba szedjük ki a tésztát, amit szépen megkevergetünk, hogy ne ragadjon össze. (Én két részletben szoktam szaggatni a nokedlit, pont a rövid főzési idő miatt.)
Ha kiszaggatuk az összes tésztát, föltesszük a tűzhelyre és egy kicsit átmelegítjük, mielőtt ráütnénk és hozzákavarnánk a másik két felvert tojást.

Hozzávalók a Vinegrette-hez (saláta dressing):
  • 1 tk. francia mustár (mert nincs benne cukor uh. fontos, hogy valódi fr. mustár legyen)
  • 1 ek. ecet (bor-, alma-, málna-, balzsam-)
  • 3-4 ek. extra szűz olivaolaj (attól fűggően milyen savanyúan szeretjük)
  • só (finomítatlan)
  • bors

Elkészítés:

A mustárt egy tálában az ecethez keverjük, majd hozzákeverjük (elég erős mozdulatokkal) az olajat, hogy egy homogén öntetet kapjunk. Végül sózzuk, borsozzuk (és adhatunk hozzá egyéb fűszereket, ízlés szerint.)
Végül a megmosott (esetemben felcsíkozott) salátára öntjük.

Nincsenek megjegyzések: