2009. február 25., szerda

Csirkés spenóttekercs vöröslencsével, rizzsel és fokhagymaszósszal


Hozzávalók a tekercshez:
  • 1 csirkemell
  • friss spenótlevelek
  • só (finomítatlan)
  • egészbors
  • oregánó (jobb ha friss, nekem szárított volt)

Elkészítés:

Ehhez egy olyan speciális lábos kell, amelyben zsiradék és víz hozzáadása nélkül sem tapad le vagy ég oda a hús. (Én konkrétan diplomaosztómra kaptam ezekből hármat. Isten áldja érte nagymamámat. Nem hiszem, hogy valaha is lett volna rá pénzem, hogy megvehessem magamnak.) Szóval a csirkemellet megmossuk, majd vékony és kb. 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk. A fűszereket összetröjük egy kőmozsárban és beszórjuk vele a húst. Az edényt kicsit előmelegítjük (lassú tűzön max. 2 perc), beletesszük a husit és lefedjük. Néha ránézünk és megkevergetjük, hogy mindenhol megsüljön. Kb. tíz perc alatt kész. A spenótleveleket megmossuk. A középső erét eltávolítjuk. Majd tekercseket készítünk. Egy tekercshez 3 csík hús és 2-3 levél kell. Fogpiszkálóval rögzítjük és egy hőálló tálba helyezzük. Ráöntjük a húsból kisült levet és még teszünk rá vizet, ha kell. Lefedjük és előmelegített sütőbe tesszük 110 fokra légkeveréssel. Néha meglocsolgatjuk a tekercseket a tálban lévő lével. Kb. 30-40 perc sütési idő elég. Miután kivettük a sütőből, óvatosan szedegesük ki belőle a fogpiszkálókat. A tekercsek egyben fognak maradni.

Hozzávalóka körethez:
  • vöröslencse
  • rizs

Elkészítés:

Mind a vöröslencsét, mind pedig a rizst vízben főzzük meg. :)
Ez tök egyszerűnek tűnik, de nekem nem jött össze. Konkrétan túlfőztem a vöröslencsét. Szóval érdemes a tasakra írt utasításokat követni (bárki bármit mond).

Hozzávalók a fokhagymaszószhoz:
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tojássárgája
  • fél pohár olivaolaj (extraszűz)
  • (finomítatlan)
Elkészítés:

A fokhagymát egy csipetnyi sóval jól zúzzuk össze egy kőmozsárban. (Fokhagmapaszírozóval is csinálhatjuk.) Fontos, hogy krémszerűvé váljona a fokhagyma. Tegyük az így kapott krémet egy tálkába és adjuk hozzá a tojássárgáját, amit legalább egy órával az elkészítés előtt kell venni a hűtőből, mert különben nem veszi fel az olajat. (Velem félig-meddig ez történt.) Egy hab verővel (nekem fakanállal jobban ment volna) keverjük össze a fokhagymapasztát és a tojássárgáját, majd lassan adagoljuk hozzá - folyamatos kevergetés mellett - az olajat. Elég sűrű, krémes szószt kell kapnunk.
Mindenféle halhoz, grillekhez és zöldségekhez is jól illik.

(Franca Feslikenian, Salsa e Sughi, Gribaudo, Savigliano, 2003 : Salsa Aïoli)

Nincsenek megjegyzések: