2009. február 6., péntek

A hipotoxikus diétáról

Ez az étrend annyira nem is nehéz, mint első olvasatra tűnik. Nagyon sokmindent lehet enni, ha odafigyelünk az elkészítési módra. Lehetőleg vízgőzben párolva (amihez elég egy sima a kereskedelemben - most üzletláncot azért nem írok - kapható főzőbetét, amit majdnem minden láboshoz lehet adaptálni). A lábos aljába kell önteni egy kevés vizet, beletenni a szűrőt, ráhelyezni a párolni kivánt ételt (zöldséget, húst, halat, nyerskolbászt...) lefednni és megvárni míg kész lesz. Köretnek lehet enni rízst, quinoát, hajdinát, kölest (krumlit naná). Persze nem pirongatunk meg semmit olajon, hanem csak (sós) vízben megfőzzük.
Ha sütőben készítünk vmit azt 110 fokon tegyük. Az a legjobb, ha légkveréses a sütő, mert akkor gyorsabban elkészül az étel. Ha gáztűzhely van otthon a 3as fokozatnál nem szabad feljebb emelni.
Két leghasznosabb konyhai kellékem (persze a remek villanysütőmön kivül) a rízsfőzőm (itthon is kínai boltokban már láttam) és a párólóbetét.
Ha krémes ételt, szószokat szertnénk készíteni a hús, zöldségek, gomba levét lehet sűríteni rízsliszttel vagy sárgaborsó liszttel. Ha tejszínes állagút karunk, akkor szójatejet vagy rízsejet kell adni a szószhoz és aztán sűríteni. De ha igazán a tejszínre emlékeztető dolgot szeretnénk, akkor jöhet a szója- vagy rízstejszín (vagy ugyanezekből joghurt) használata. De ez utóbbiaknál nagyon meg kell nézni mit vesz meg az ember, mert lehet, hogy búza- vagy kukoricakeményítőt tartalmaz és azok viszont a tiltott élelmiszerek listáján vannak.
Levesket lehet dögivel készíteni, itt is az elkészítési mód csak a fontos. Van sok kipróbált receptem, majd szépen lassan felkerülnek ide.
És végül, de nem utolsó sorban, mindent szabad, ami nincs a tiltott élelmiszerek listáján csak arra kell ügyelni, hogy a nem ajánlott élelmiszreket ne fogyasszuk rendszeresen.

3 megjegyzés:

Zsófi írta...

nem is tűnik bonyolultnak...hol kell keresni a párolót?

Bibe írta...

A konyhai kiegészítőknél a Sarban, de van az Ikeában is. És tényleg nem bonyolult.

Bibe írta...

Akarommondani a Sparban.