2009. február 22., vasárnap

Körtés diós lepény


Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 8 dkg nádcukor
  • 5 dkg rizsliszt
  • 3 dkg gesztenyeliszt
  • 2 ek. olivaolaj (extra szűz)
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 1 körte
  • 1 maroknyi dióbél

Elkészítés:

A tojások sárgáját 6 dkg cukorral, a citrom levével és reszelt héjával habosra keverjük. A fehérjéket a maradék cukorral habbá verjük. A hab egy részét a kikevert tojássárgájához adjuk, szórunk rá a lisztből és könnyedén elkeverjük. Ezt a műveletet ismételjük, míg mindent össze nem kevertünk. A tészta felületén szétöntjük a szobahőmérsékletű olajat és óvatosan belekeverjük a tésztába. Kiolajozott és lisztezett tortasütőbe öntjük és 110 fokra előmelegített sütőbe tesszük légkeveréssel. (A tészta max. 2 centi magasan legyen a formában.)
A körtét meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük, a diót pedig durvára törjük.
Kb. 10 perc, negyed óra sütés után a tésztát kivesszük. Ráhelyezzük a körtét és megszórjuk a dióval. Visszatesszük 40-45 percre. Majd megint kivesszük és megszórjuk egy kevés nádcukorral. Visszatesszük a sütőbe még kb. negyed órára, továbbra is 110 fokon, de ezúttal grillezésre.
Mielőtt végleg kivennénk, azért végezzünk tűpróbát.

Az általam sütött lepényben 5 tojásfehérje volt, mert ott árválkodott egy a hűtőben, mivel aznap készítettem fokhagyma szószt, amibe csak a sárgája kellett. Így aztán porhanyósabb lett kicsit, mint vártam, de nagyon-nagyon finom. Bár a fiam csak a gyümölcsöt és a diót ette le a tetejéről, én két szeletet ettem, a férjem meg megette a fiam maradékát (mint szokásos) és az összes többit. Azaz befalta a lepény 3/4-ét!

Nincsenek megjegyzések: