2009. február 12., csütörtök

Mandulás piskóta

A feketeerdő torta tésztája adta az ötletet. Már kezdtem egy kicsit megunni a kakaós piskótát. Gondoltam variálok.


Hozzávalók:
4 egész tojás
100 gr nádcukor
80 gr rizsliszt
20 gr gesztenyeliszt (v. sárgaborsóliszt)
40 gr mandulabél
2-3 kocka étcsokoládé


Elkészítés:

A tojások sárgáját elválasztjuk a fehérjéktől. Ez utóbbit kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra keverjük. A mandulát apróra törjük és összekeverjük a 2 féle liszttel majd apránként a tojássárgájához keverjük. Utána finoman beledolgozzuk a masszába egy spatula segítségével a tojásfehérje habot. Egy tortasütőt enyhén megkenünk kevés olivaolajjal és beszórjuk rízsliszttel. Beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőbe 110 fokra betesszük. Lereszeljük az étcsokit. Kb. 10 perc sütés után meghintjük vele e piskótát, és visszatesszük még kb. 30 percre a sütőbe.

Jó étvágyat!

Ez a 40 perc sütési idő légkeveréses sütőre vonatkozik. Ha ilyen funkció nincs, kicsit tovább tart a sütés. Az olivaolaj pedig (mégha igen minimális mennyiséget használunk is), mindenképpen első és hideg sajtolásból származzon. Az olivaolaj egyébként igen jó ilyen sütési célokra, mert elég rezisztens a hővel szemben így nem termelődnek káros anyagok belőle sütés közben.

Nincsenek megjegyzések: