2009. május 27., szerda

Epres fagyitorta

Siccikénél mindig találok valami jó ötletet vagy egyszerűen csak indíttatást arra, hogy végre elkészítsek valamit, amin már jó régóta agyalok. Íme:

Hozzávalók a tésztához:
  • 4 tojás
  • 80 gr nádcukor
  • 40 gr rizsliszt
  • 5 gr kakaópor
  • 35 gr darált dió
  • 2 ek olivaolaj (első hideg sajtolásból)
  • 1 ek 100%os narancslé
Elkészítés:

A tojásfehérjéket 20 gr cukorral habbá verjük, majd a sárgájákat 60 gr cukorra és a narancslével habosra verjük. Összekeverjük a lisztet a kakaóport és a darált diót. A sárgájás habra teszünk egy kevés fehérjehabot, megszórjuk a lisztes keverékkel és finoman spatulával beledolgozzuk és így teszünk, amig mindent bele nem kevertünk. Aztán szétöntjük a szobahőmérsékletű olajat a tészta tetején és azt is finoman beledolgozzuk.
Egy tortasütőt (28 cm) enyhén kilolajozunk és megszórjuk rizsliszttel. Beleöntjük a tésztát és 100 fokon légkeveréssel megsütjük. Végezzünk tűpróbát, de akkor van tényleg kész, ha már a teteje sem ragad. Vegyük ki a sütőböl és mikor lehült, tegyük még hűtőszekrénybe legalább 1,5-2 órára (a formában).

Hozzávalók az eperfagyihoz:
  • 160 gr eper (mert épp ennyi volt itthon, de lehetett volna 200-250 is)
  • 200 ml rizstejszín
  • 1 natúr szójajoghurt (én házilag készítettet használtam)
  • 2-3 ek nádporcukor
Elkészítés:

A rizstejszínt habosra verjük (elvileg, nekem nem jött össze), majd hozzáadjuk a szójajoghurtot, a cukrot és az előzőleg földarabolt és összemixelt epret. Habverővel vagy mixerrel összedolgozzuk.

Összeállítás:

A jól lehült tésztára ráöntjük az epres-tejszínes keveréket és mélyhűtőbe tesszük. Ha megdermedt díszítsük epredarabokkal és ha még nem fogyasztjuk záros határidőn belül, tegyük vissza a mélyhűtőbe. Tanácsos tálalás előtt legalább 1 órával áttenni a hűtőszekrénybe.

Nincsenek megjegyzések: