- búza, mindenféle formában (tészták, dara, kenyér, liszt, korpa, sütemények,...)
- a legtöbb cereália: rozs, árpa, kukorica, zab,...
- állati eredetű tej és tejtermékek (vaj, sajt, tejföl, joghurt, kefír, fagylalt,... )
- finomított fehér só
- finomított fehér cukor
- tejcsokoládé
- lekvárok
- finomított olajok
- margarin
- sör
- konzervek (kivéve a zöldség konzerveket)
Nem ajánlott élelmiszerek:
minden olyan étel, ami 110 oC felett készül, főleg:
- főtt felvágottak
- sült húsok
- máj
- zuza
- túl főtt tojás
- sült hal
- hevített olajok
- pirított olajos magvak
Ha mindenképp meg szeretnénk sütni-főzni az ételt, akkor vagy hirtelen sütéssel vagy vízgőzben párolással tegyük azt, esetleg kevés vízben.
Ajánlott élelmiszerek:
- nyers húsok
- nyers felvágottak
- nyers vagy kevéssé főtt tojás
- nyers vagy párolt hal
- rákok
- tenger gyümölcsei
- füstölt termékek (módjával)
- zöldségek
- szója termékek (tej, joghurt, tofu)
- friss és aszalt gyümölcsök
- nyers olajos magvak
- méz
- rizs, hajdina, quinoa, szezám
- étcsokoládé (módjával)
- csírák
- hidegen sajtolt olajok (első sajtolásból)
- finomítatlan só
- finomítatlan cukor
- csap- és ásványvíz
- cikória, tein mentes teák (gyümölcsteák, gyógynövény teák, rooibos, yerba mate...), kávé (módjával), tea (módjával)
- minden alkoholos ital (módjával) kivéve a sör és a whyski
4 megjegyzés:
Kedves Bibe! Érdekelne, hogy mennyire fokozatosan álltatok át erre az étrendre? Kenyérfélét csak házilag sültet eszik a férjed? Szed valamilyen étrend-kiegészítót? Gombát lehet enni?
Kedves Leila!
2000 szeptemberében volt at első shubja és ugyan nem mutatta ki semmilyen vizsgálat az SMet 2001 decemberétől kezdve nem fogyasztott tejterméket. (Voltak persze néha kilengései...) Aztán mikor 2007 júliusában kimutatták az SMet (előtte kb két hete kezdett el újra tejterméket fogyasztani és jött is a shub)még a kórházba vittem neki egy kinder bueno-t, mert az volt a kedvence, de miután kijött teljesen szigorúan vette a diétát.
Én azt javaslom, hogy fokozatosan. A tejtermékek elhagyása már alapból nehéz lehet sokaknak. A hirtelen átállás elkedvetleníthet. Ja és persze jó kis hasmenésre lehet számítani, amikor az ember elkezdi, mert k 2 hétig minden oda nem illő dolog ürül a szervezetből, mint egy tisztítókúra során.
Kenyeret nem sütök, mert 110 fokon elég húzós és még a tésztát sem kisérleteztem ki. A páromnak a kenyérfélék elhagyása okozta a legnagyobb gondot.
Ja, és gombát persze lehet enni, az elkészítés módja a lényeg.
Remélem segítettem.
Köszönöm szépen a gyors választ. (Alaposabban elolvasva látom, hogy a gombát is említetted, a szószok készítésénél.) Magam is a kenyérfélékről mondok le a legnehezebben, de belevágok. Még egy technikai kérdés: mikrohullámú sütőben lehet melegíteni az ételeket?
A mikró használata nem ajánlott Seignalet szerint. Férjem sosem használja.
Megjegyzés küldése