2009. január 19., hétfő

Madártej

Egy desszerttel kezdem, mivel a párom nagyon édesszájú és igencsak gondolkodásra késztetett (jó magyar lévén), hogyan készítsek édességeket mindenféle zsiradék és tejtermék nélkül...

Hozzávalók:
- 4 egész tojás
- 1 liter vaniliás szójatej (vagy egy liter szója vagy rízstej és egy vanilia rúd)
- 5 evőkanál valódi barnacukor
- 1 evőkanál rízsliszt (de lehet gesztenye-, esetleg csicseriborsóliszt csak ez utóbbiaknak sokkal erősebb az ize és lehet nem fogjátok kedvelni)
- mazsola (már aki szereti)

Elkészítés:
Egy tűzálló tálban keverjétek habosra a tojássárgájákat 4 evőkanál cukorral (és a vaniliarúdból kikapart vaníliával) és a liszttel.
A tojásfehérjékhez tegyetek 1 kanál cukrot és verjétek kemény habbá. Közben forraljatok fel kb. fél liter vizet és ha a habbal készen vagytok tartsatok fölé tésztaszűrőt és öntsétek át rajta pohárban adagolva a forró vizet. Hagyjátok így.
Forraljátok föl a tejet és fokozatosan öntsétek rá a tojássárgájára. (Fontos a sorrend, mert ha felcserélitek, a madártej összecsomósodik.) A tűzálló tállal együtt tegyétek a tűzhelyre és addíg kevergessétek, amíg forrni nem kezd. Vegyétek le a tűzről és és egy evőkanállal vagy egy kisebb méretű lukacsos szűrőkanállal kanalazzátok ki a leforrázott habot és rakjátok a madártej tetejére.
Díszíthetitek is reszelt étcsokoládéval esetleg apróra vágott gyümölccsel vagy szórhattok rá mazsolát.
Tegyétek hűtőbe, mert igazán lehűlve sokkal finomabb.

Nincsenek megjegyzések: