2009. január 28., szerda

Feketeerdő torta


Hozzávalók:

- a tortalaphoz:
6 db tojás
14 dkg rízsliszt
12 dkg nádcukor
6 dkg kakaópor
(egy mokkáskanálnyi sütőpor)

- a cukrász krémhez:
fél liter szója v. rízstej
2 db tojás
75 gr nádcukor
60 gr rízsliszt
1 vanliarúd

+ egy maroknyi cseresznye vagy meggy
+ egy tábla étcsokoládé

Elkészítés:
A tortalap elkészítéséhez válasszátok szét a tojásokat. A fehérjét verjétek kemény habbá és a sárgáját a cukorral verjétek habosra. Egy tálkában keverjétek össze a lisztet a kakaóporral (és a sütőporral). A felvert tojássárgájához kezdjétek el lassan hozzákeverni a kakaóporos liszetet és ha már kezd sűrűsödni a tészta finoman - egy spatula segítségével - keverjetek hozzá egy keveset a felvert tojásfehérjéből, majd megint a kakaóporos lisztből és ismét a tojásfehérjéből és így tovább. Úgy igyekezzetek ezt csinálni, hogy mire elfogy a kakaóporos liszt még megmaradjon a tojásfehérje hab kb. 2/3-a de legalább a fele. Ezt is lassan, finoman adagolva keverjétek bele a tésztába. Kenjetek ki egy tortasütőt egy nagyon minimális mennyíségű extra szűz olivaolajjal és szórjátok be rízsliszttel. Ezután öntsétek bele a tésztát és tegylétek légkeveréses sütőbe 110 fokon kb. 45 percre. (Mielőtt kivebbétek azért ellenőrizzétek egy fokpiszkálót a tortalap közepébe szúrva, hogy átsült-e már teljesen.)
Tegyétek fel forrni a tejet a hosszában fölvágott vaníliarúddal. Eközben a tojásokat a cukorral verjétek habosra, de ne túságosan (amíg fehér nem lesz). Majd adjátok hozzá a liszet és addig kevergessétek míg krémes nem lesz. Aztán a tejet (a vaníliarúd nélkül) eleinte szép lassan adagolva (majd kb. 2 dl után lehet gyorsabban is) keverjétek hozzá, majd tegyétek az egészet vissza a tűzre folyamatosan kavargatva, míg krémes nem lesz (kb. az újraforrásig).

Összeállítás:
Vágjátok félbe a tortalapot, kenjétek meg az egyik lapot kb. fél-egy centi vastagon a krémmel, tegyétek rá a kimagozott félbevágott gyümölcsöt (a díszítésre is maradjon krém is és gyümölcs is). Reszeljetek rá az étcsokoládéból, majd tegyétek rá a másik lapot. Ezután olvasszátok fel az összetördelt étcsokoládét (ha túl sűrű higítsátok vízzel vagy szójatejjel), öntsétek szépen lassan a tortára és simítsátok el. Ha megdermedt a bevonat díszítsétek a gyümölccsel és a krémmel.

A képen kisfiam szülinapi tortája (és apa is ehetett belőle).
A fotó nem valami csodás és nem is a blogra készült, kisfiam viszont újjong, amikor meglátja, hogy itt van az oldalon. :)

Nincsenek megjegyzések: