2009. május 27., szerda

Epres fagyitorta

Siccikénél mindig találok valami jó ötletet vagy egyszerűen csak indíttatást arra, hogy végre elkészítsek valamit, amin már jó régóta agyalok. Íme:

Hozzávalók a tésztához:
  • 4 tojás
  • 80 gr nádcukor
  • 40 gr rizsliszt
  • 5 gr kakaópor
  • 35 gr darált dió
  • 2 ek olivaolaj (első hideg sajtolásból)
  • 1 ek 100%os narancslé
Elkészítés:

A tojásfehérjéket 20 gr cukorral habbá verjük, majd a sárgájákat 60 gr cukorra és a narancslével habosra verjük. Összekeverjük a lisztet a kakaóport és a darált diót. A sárgájás habra teszünk egy kevés fehérjehabot, megszórjuk a lisztes keverékkel és finoman spatulával beledolgozzuk és így teszünk, amig mindent bele nem kevertünk. Aztán szétöntjük a szobahőmérsékletű olajat a tészta tetején és azt is finoman beledolgozzuk.
Egy tortasütőt (28 cm) enyhén kilolajozunk és megszórjuk rizsliszttel. Beleöntjük a tésztát és 100 fokon légkeveréssel megsütjük. Végezzünk tűpróbát, de akkor van tényleg kész, ha már a teteje sem ragad. Vegyük ki a sütőböl és mikor lehült, tegyük még hűtőszekrénybe legalább 1,5-2 órára (a formában).

Hozzávalók az eperfagyihoz:
  • 160 gr eper (mert épp ennyi volt itthon, de lehetett volna 200-250 is)
  • 200 ml rizstejszín
  • 1 natúr szójajoghurt (én házilag készítettet használtam)
  • 2-3 ek nádporcukor
Elkészítés:

A rizstejszínt habosra verjük (elvileg, nekem nem jött össze), majd hozzáadjuk a szójajoghurtot, a cukrot és az előzőleg földarabolt és összemixelt epret. Habverővel vagy mixerrel összedolgozzuk.

Összeállítás:

A jól lehült tésztára ráöntjük az epres-tejszínes keveréket és mélyhűtőbe tesszük. Ha megdermedt díszítsük epredarabokkal és ha még nem fogyasztjuk záros határidőn belül, tegyük vissza a mélyhűtőbe. Tanácsos tálalás előtt legalább 1 órával áttenni a hűtőszekrénybe.

Gnocchi

Na most nagyon büszke vagyok magamra. Régebben (még a diéta előtt) sohasem készítettem gnocchit. Nagyon szemeztem vele egy ideje és néhány hónapja nekifutottam. Tökéletes kudarc lett a végeredmény. Akkor krumpliból és rizslisztből próbálkoztam. Szét is esett rendesen mikor ki akartam főzni.

Gondoltam kihasználom hát azt az egy hetet, amíg férjem nem volt itthon és megcsináltam az autentikus verzitót, krumpliból és búzalisztből, hogy lássam hogyan is kellene kinéznie a tésztának. Nagyon finom enyhén édeskés lett. (Akkor héjában főzetm a krumplit és utólag húzatam le róla, mert elvileg így kéne csinálni).

Ma ismét nekifutottam a Seignalet verziónak és HURRÁ sikerült!

Hozzávalók:
  • krumpli (20 dkg fejenként)
  • rizsliszt
  • burgonyakeményítő
  • csicseriborsóliszt
  • olaj (első, hideg sajtolásból)
  • (finomítatlan)
Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk, fölkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és összetörjük (paszírozzuk, ha úgy tetszik) némi só hozzáadásával. Mikor lanygyosra hűlt elkezdjük gyúrni a tésztát. Előbb adunk hozzá egy kevés olajat (én bio omega három olajat használtam) és rizslisztet, majd burgonyakeményítőt és összegyúrjuk, majd csicseriborsó lisztet addig dolgozunk hozzá, míg már nem ragad a tenyerünkhöz. Bár itt azért halkan megjegyzem, egy kissé ragadni fog még akkor is, ha már kész a tészta, de látszik, hogy szépen összeállt már és formázható.
Vizet forralunk. Közben a tésztából kis, kb. 1-1,5 cm átmérőjű rudakat gyúrunk, amiket fél centis karikákra vágunk, majd ezeket egy desszertvilla segítségével becsíkozzuk (picit szétlapítjuk). A gyúráshoz nem szükséges belisztezni a deszkát, de a mintázást már egy rizsliszttel finoman megszórt deszkán végezzük.


Ha a víz felforrt, tegyünk bele sót és egy pici olajat és kis adagokban főzzük ki a tésztát. Akkor van kész, ha feljön a víz tetejére. Szűrölapáttal kiszedjük és főhet a kövekező adag.


Jó tanács: A tészta gyúrásakor kezünket rizsliszettel lisztezzük be.

Én most nyers paradicsomszósszal tálaltam.

Hozzávalók:
  • 3-4 paradicsom
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • (finomítatlan)
  • bors
  • bazsalikom
  • olivaolaj (első hideg sajtolásból)
Elkészítés:

A paradicsomokból kivágjuk a zöld részt és felkockázzuk, majd a többi hozzávalóval összemixeljük.
Mi hidegen tettük a tésztára, de fel is lehet langyosítani tálalás előtt. Ha viszont főzni szeretnénk a szószt, akkor az olajat csak utólag tegyük bele.

2009. május 26., kedd

Kis éji vacsora

Még árilisban volt a PEN fesztivál Pécsett, asszem páromék 22-én léptek föl. Elmentem rá a gyerkekkel, mert fél nyolckor kezdtek ők: a kicsi kendőben (szogorúan sátron kívül) a nagy (3 és fél éves) pedig bent ropta ezerrel a szinpad előtt (hiper-szuper füldugóval felszerelve).

Baptiste-nak, miután hazahozott minket, még vissza kellett mennie elpakolni a hangszerket, ám a csapat szétszéledt időközben a fesztiválon, így csak hajnal 1 után vergődött haza. Mondanom sem kell, az ilyen rendezvényeken konkrétan semmit sem tud enni. Így gyorsan ezt dobta össze este.


Tükörtojás lassú tűzön sütve olaj nélül, nyers-füstölt tarja és uborka.

2009. május 21., csütörtök

Tej és tejtermékek hatása az emberi szervezetre

Az imént akadtam rá erre a cikkre a neten böngészve. Ajánlom mindenkinek. Rengeteg tévhitet cáfol meg és elgondolkodásra késztet.

Ami a szója káros hatásait illeti. Nos. Hmmm. Nem értek vele egyet. Példának okáért az ázsiai országokban jóval alacsonyabb az SM betegek aránya, mint Európában. És még folytathatnám.

2009. május 16., szombat

Krumplis "gratin"

Hozzávalók:
  • 1,2-1,5 kg krumpli
  • 0,5 l szójatej
  • 2 tojás
  • 10-15 levél medvehagyma (snidling v. újhagyma)
  • 1-2 tk curry
  • (finomítatlan)
  • bors

Elkészítés:

A krumplit meghámozzuk és fél-egy centis karikákra vágjuk. Verjük fel a tojásokat sóval és borssal, majd adjuk hozzá a szójatejet. A krumplikarikákat egyenként belemártogatjuk és egy jénaiban egymásra rétegezzük (, mint a rakott krumplinál). Megszórjuk curryvel, majd apróra vágott medvehagymával. Ráöntjük a maradék tojásos szójatejet és 110 fokra betesszük sütőbe 2-2,5 órára. Tálaláskor megszórhatjuk felkarikázott újhagymával.

2009. május 9., szombat

Lenmagos gyümölcsgolyók

Hozzávalók:
  • 100 gr aszalt sárgabarack
  • 100 gr aszalt vörösáfonya
  • 1 púpozott evőkanál mazsola
  • 1 ek lenolaj (első hideg sajtolásból)
  • víz
  • lenmag
Elkészítés:

A sárgabarackot felkockázzuk. A vörösáfonyát és a mazsolát melegvízben átmossuk és lecsöpögtetjük. Az egészet egy mixerbe tesszük és az olajjal összemixeljük. A vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, míg gyurható masszát kapunk. Tehetünk bele darált mandulát vagy diót is, ha nem állna össze jól a massza vagy csak az íze kedvéért. Apró golyókat gyúrunk és lenmagban meghempergetjük őket. Jó ha néhány óráig vagy akár egy napig is hűtőszekrényben vagy egyéb hűvös helyen szikkasztjuk.

Az ötletet Vegagyerektől kaptam.