2009. november 23., hétfő

Tiramisu

Még régebben olvastam egy jó kis receptet Siccikénél, de valahogy feledésbe merült. Ám minap véletlenül megint belefutottam egy receptbe. Kérdeztem páromat, mit szólna ha megpróbálkoznék vele. A heves igenlésre bele is fogtam.

Gályázott, tálalt, győzött. Csillagos ötöst kaptam. :)

Hozzávalók:

a krémhez:
  • fél liter szója-rizs tej
  • 1 tk vanilia esszencia
  • 1 ek hajdinaliszt
  • 3 ek rizsliszt
  • 2 ek burgonyakeményítő
  • 3 dkg nádcukor
  • 2 ek méz
  • 2 tojásfehérje
  • 100 ml rizstejszín
a tésztához:
  • 4 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje
  • 6 dkg nádcukor
  • 8 dkg rizsliszt
  • 4 kg hajdinaliszt
  • 1 tk citromlé
  • 1 tk olivaolaj (első, hideg sajtolásból)
kell még:
  • kávé
  • (mandulaaroma)
  • kakaópor
Elkészítés:

Én a krémmel kezdtem. Gondoltam míg az kihül, bőven lesz időm háromszor is megsütni a piskótát. Igazam lett.
Keverjük össze a liszteket és a burgonyakeményítőt. Tegyük a cukrot és a vaniliaesszenciát a tejbe és kezdjük el melegíteni. Ha már langyos, kezdjük el belekeverni apránként a lisztes keveréket kézi habverővel. (Én nem így csináltam, hanem a liszthez , keményítőhöz és cukorhoz apránként adtam a vaniliás tejet és közben melegítettem, de így a burgonyakeményítő jobban csomósodik.) Addig kevergetjük (sokáig tart ám ,én azt hittem elunom az életem) míg krémes állagú nem lesz. Levesszük és hagyjuk hűlni. Mikor langyos belekeverjük a mézet és a rizstejszínt. Megvárjuk, míg kihül. A fehérjékből kemény habot verünk és spatulával finoman beledolgozzuk.

A tészta nagyon egyszerű. A fehérjékből kemény habot verünk. A sárgáját a citromlével és a cukorral habosra verjük, majd beledolgozzuk a rizslisztet. Apránként beledolgozzuk a fehérjehabot (spatulával) úgy, hogy mindig meghintjük hajdinaliszttel. Ha mindet hozzáadtuk, beledolgozzuk finoman spatulával az olivaolajat is. Azt a formát, amelyikbe majd a tiramisut tesszük kiolajozzuk (vékonyan) és beszórjuk rizsliszttel. Szétterítjük benne a tésztát és 110 fokon légkeveréssel megsütjük. Ha kész, megvárjuk míg kihül, kiszedjük a formából és 1 cm vastag csíkokra vágjuk.

Kávét főzünk (kb. 2 dl) és tehetünk bele egy kevés mandulaaromát, de nem fontos. Nekem abban a szerencsében van részem, hogy van jó kis erdedeti réunioni vaniliás kávém, avval készítettem. És ha már itt tartunk a vanilia esszenciám is onnan van, a hajdina liszt meg Bretagneból.

A tál aljára egy réteg habot terítünk. Egy piskótaszeletet elfektetünk és meglocsoljuk hideg kávéval (de ne ázzon el a tészta), a krémre tesszük, majd mégegyszer. Így szorosan rárétegezzük egymás mellé a piskótát a krémre. A piskótarétegre mégegy réteg krém jön, arra megint piskóta és végezetül krém. Jó néhány órára hűtőbe tesszük. (Nálam többmint fél napot pihet.) Tálalás előtt megszórjuk kakaóporral. Én kicsit sokat tettem rá, mert már nagyon toporgott a család és nem figyeltem oda.
Nekem a krém tejeskávé színű lett. Ha azt akarjuk, hogy jobban hasonlítson küllemre az eredeti tiramisuhoz, használjuk csak rizstejet és a vaniliaesszencia helyett tegyük bele egy vaniliarúd kikapart belsejét. Valamint használhatunk vaniliás szójatejet is. Ez utóbbinak enyhén sárgás színe van. A hajdinaliszt is ad némi színt a krémnek, helyette lehet rizslisztet használni.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Bibe!

Megcsináltam a tiramisudat. Sokkal jobb, mint a tejjel készült! Nem is olyan rossz dolog tejallergiásnak lenni, lehet, hogy sokkal egészségesebbek leszünk emiatt egyébként.
Örülök, hogy folytatod a blogodat, és gratulálok az új munkádhoz (olasz tanítás). Egyébként milyen ékszereket készítesz még mindezek mellett?
Üdvözlettel: Ildikó