Gondoltam kihasználom hát azt az egy hetet, amíg férjem nem volt itthon és megcsináltam az autentikus verzitót, krumpliból és búzalisztből, hogy lássam hogyan is kellene kinéznie a tésztának. Nagyon finom enyhén édeskés lett. (Akkor héjában főzetm a krumplit és utólag húzatam le róla, mert elvileg így kéne csinálni).
Ma ismét nekifutottam a Seignalet verziónak és HURRÁ sikerült!
Hozzávalók:
- krumpli (20 dkg fejenként)
- rizsliszt
- burgonyakeményítő
- csicseriborsóliszt
- olaj (első, hideg sajtolásból)
- só (finomítatlan)
A krumplit meghámozzuk, fölkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és összetörjük (paszírozzuk, ha úgy tetszik) némi só hozzáadásával. Mikor lanygyosra hűlt elkezdjük gyúrni a tésztát. Előbb adunk hozzá egy kevés olajat (én bio omega három olajat használtam) és rizslisztet, majd burgonyakeményítőt és összegyúrjuk, majd csicseriborsó lisztet addig dolgozunk hozzá, míg már nem ragad a tenyerünkhöz. Bár itt azért halkan megjegyzem, egy kissé ragadni fog még akkor is, ha már kész a tészta, de látszik, hogy szépen összeállt már és formázható.
Vizet forralunk. Közben a tésztából kis, kb. 1-1,5 cm átmérőjű rudakat gyúrunk, amiket fél centis karikákra vágunk, majd ezeket egy desszertvilla segítségével becsíkozzuk (picit szétlapítjuk). A gyúráshoz nem szükséges belisztezni a deszkát, de a mintázást már egy rizsliszttel finoman megszórt deszkán végezzük.
Ha a víz felforrt, tegyünk bele sót és egy pici olajat és kis adagokban főzzük ki a tésztát. Akkor van kész, ha feljön a víz tetejére. Szűrölapáttal kiszedjük és főhet a kövekező adag.
Jó tanács: A tészta gyúrásakor kezünket rizsliszettel lisztezzük be.
Én most nyers paradicsomszósszal tálaltam.
Hozzávalók:
Vizet forralunk. Közben a tésztából kis, kb. 1-1,5 cm átmérőjű rudakat gyúrunk, amiket fél centis karikákra vágunk, majd ezeket egy desszertvilla segítségével becsíkozzuk (picit szétlapítjuk). A gyúráshoz nem szükséges belisztezni a deszkát, de a mintázást már egy rizsliszttel finoman megszórt deszkán végezzük.
Ha a víz felforrt, tegyünk bele sót és egy pici olajat és kis adagokban főzzük ki a tésztát. Akkor van kész, ha feljön a víz tetejére. Szűrölapáttal kiszedjük és főhet a kövekező adag.
Jó tanács: A tészta gyúrásakor kezünket rizsliszettel lisztezzük be.
Én most nyers paradicsomszósszal tálaltam.
Hozzávalók:
- 3-4 paradicsom
- 1 duci gerezd fokhagyma
- só (finomítatlan)
- bors
- bazsalikom
- olivaolaj (első hideg sajtolásból)
A paradicsomokból kivágjuk a zöld részt és felkockázzuk, majd a többi hozzávalóval összemixeljük.
Mi hidegen tettük a tésztára, de fel is lehet langyosítani tálalás előtt. Ha viszont főzni szeretnénk a szószt, akkor az olajat csak utólag tegyük bele.
Mi hidegen tettük a tésztára, de fel is lehet langyosítani tálalás előtt. Ha viszont főzni szeretnénk a szószt, akkor az olajat csak utólag tegyük bele.
2 megjegyzés:
hű de szuper, kár hogy mennyiségeket nem írtál a lisztekhez, keményítőhöz, ezt én is kipróbálnám...
Azért nem írtam mennyiségeket, mert nem lehet. Csak úgy szórtam rá a lisztet és gyúrtam. Egy gnocchi recepthez sincsen (legalábbis tudomásom szerint).
A tészta állaga a lényeg. Rizslisztből elég 2-3 főre 2 evőkanál kb és 1 ek burgonyakeményítő, a többi pedig csicseriborsóliszt.
Megjegyzés küldése