2010. május 31., hétfő

Spenótos Cookie

Hozzávalók:
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 300 gr friss spenót
  • 200 gr rizsliszt
  • 50 gr gesztenyeliszt
  • 50 gr hajdinaliszt
  • 2 tojás
  • 1 ek olivaolaj (finoítatlan)
  • (finomítatlan)
  • bors
  • fél kk curcuma
  • fél kk massalé

Elkészítés:
Apróra vágjuk a hagymát a spenótból kiszedjük az erét és felaprítjuk. Összekeverjük a tojásokat a liszteket, az olajat és a fűszereket, majd a vöröshagymát és a spenótot is beledolgozzuk. Nyúlós, krémes tésztát kapunk. Ha nem, akkor keverjünk még bele tojást, mert én szép méretes piaci tojásokat használok.
Egy tepsibe sütőfoljára adagoljuk a tésztát evőkanállal. 110 fokon légkeveréssel kb. 50-60 perc alatt készre sül.
Salátákhoz ideális.

Kép sajnos nem készült, de esztétikailag is megállja a helyét.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Nem találtam az oldaladon e-mail címet, ezért így kérném a segítséged.
Az én páromnak is autoimmun betegsége van (spondylitis ankylopoetica, SPA vagy Bechterew-kór), nagyon súlyos lefolyású, de szerencsére u.n. biológiai terápiás gyógyszerrel tünetmentes, kivéve a rendszeres szemgyulladásait, ami szintén auto-immun eredetű. A biológiai gyógyszer szerintem veszélyes, sok súlyos mellékhatása lehet. Az interneten bukkantam erre a Seignalet módszerre, és információt próbálok róla gyűjteni, hogy érdemes lenne-e kipróbálni. Ellene szól, hogy tudományosan nem bizonyított, hogy nagyon durva (szinte az összes finom étel tilos), és hogy akár 2 évig is nagyon szigorúan be kellene tartani, mielőtt kiderül, hogy hat-e - a Seignalet honlap szerint. A férjem azt gondolja, hogy ha egy ilyen módszer hatásos lenne, arról már széles körben tudnának, ez meg szinte kizárólag francia nyelvterületen ismert, és ott is vitatott.
Abban kérném a segítséged, hogy meg tudnád nézni, hogy a Seignalet könyvben (Nutrition ou la troisieme medicine) a spondylitisről szóló fejezet milyen hosszú, vannak-e benne speciális ajánlások, megszorítások az étrendre, bármi másra vonatkozóan. Magyarul, hogy érdemes lenne-e megvennem a könyvet, mert elég drága.
Segítséged előre is köszönöm:

Eszter

Bibe írta...

Persze megnézem. Seignalet pont a tudományos viták miatt csak a diétába hivatalosan beleegyezett páciensekről tett közzé statisztikát. Eléggé el lettek bagatelizálva a kutatásai, mivel sokakat sokkolt szerintem avval az egyszerű ténnyel, hogy amit megeszel, az kihat az egészségedre.

Na most gyorsan elő is kaptam a könyvet, mertha halogatom a választ... (ismerem magam) lehet egy hónap múlva írok. A 10. fejezet szól erről a betegségről. 15 oldal. Azt írja, hogy az általa kezelt betegek 95,1%nál sikeresnek bizonyult.
Namost a könyv az úgy van felépítve, hogy kb 80 oldalon keresztül orvosi "fogalmakat" ill. inkább folyamatokat (pl. enzimek hogyan működnek) és környezeti hatásokat magyaráz. Aztán van egy összehasonlító rész az un. ősi és modernkori táplálkozásról, ez kb. 30 oldal. Aztán részletesen ismerteti a diétát, elmagyarézva, hogy hogyan jutott egyes következtetésekre, ez kb. 15-20 old. Aztán immunológiai alapfogalmakat magyaráz 30 oldalon keresztül. Utána részeletesen kitér a betegségekre egy-egy fejezetben. Ezek után pedig arról ír, hogyan alkalmazzuk a diétát.
Bevallom rég nem vettem kezembe a könyvet. Kb. fél év alatt belerázódtam, h így főzök és nemigen kutatom a miérteket és asszem vitára sem lennék alkalmas a módszer hatásosságát illetően. Férjem 3 éve abszollút tünetmentes és nem szed gyógyszert. Szerinte egy év alatt már lehet érezni, hogy működik-e.

Személy szerint nem javslom (ha nekifuttok), hogy helyből az összes "megszorítást" alkalmazzátok. Érdemes a tejtermékekkel kezdeni, mert azok elhagyásának van a legérezhetőbb hatása és aztán jöhet fokozatosan a többi.
És nem tudom olvastál-e erről, de sokhelyütt azt írták forumokon, hogyha bejön a diéta és javul a beteg állapota, nem szabad abbahagyni, mert hirtelen a visszaesés. Ezt mi tapasztalatból nem tudjuk, csak olvastam.

Névtelen írta...

Köszönöm szépen!

15 oldal elég sok, lehet, hogy megveszem a könyvet.
Igazából, ha nem lenne a biológiai gyógyszer, biztos, hogy kierőszakolnám, hogy próbálja ki. Így hezitálok, lehet ha elolvasom a könyvet, jobban tudok érvelni.
Na, meglátom. Ha kipróbáljuk, biztos gyakori látogatója leszek az oldaladnak!

Eszter

Judit írta...

Szia Bibe!

Nagyon örülök, hogy rátaláltam a blogodra.
Hihetetlenül nagy segítség! Már alig várom, hogy kipróbálhassam a recepteket.
A kislányomnak súlyos epilepsziája van, ami nem reagál a gyógyszerekre, csak a táplálkozásra. Sok ételre allergiás és még több tiltó listán van a magas GI-e miatt.
Tatán a bioboltban nem kapható rizsliszten kívül más liszt. Te honnan szerzed be őket?
Előre is köszönöm a segítséged.

Judit

Bibe írta...

Szia Judit!

Örülök, hogy idetaláltál és remélem adok néhány ötletet a főzéshez.
Ami a rizslisztet illeti, a Sparban veszem. Ebből használok a legtöbbet. A többit pedig Pécsen a HerbaHázban. Persze elég drágák,uh mikor sógornőm meglátogat minket (Bretagneban él) mindig kérem, hogy hozzon hajdinalisztet (náluk 1kg=2eur) és apósomat szoktam megkérni, hogy gesztenyelisztet küldjön (bár szerintem annak túl erős az íze, főleg a fiaim nem kedvelik annyira).

Judit írta...

Szia Bibe!

Köszönöm szépen a választ. Azt hiszem a Te forrásaiddal én nem tudok élni. :-)
Meggyőzöm a tatai boltokat. :-)
Láttam, hogy a neten is lehet rendelni, de a 3 féle lisztet 3 helyről. :-(

Judit

Bibe írta...

http://www.herbahaz.hu/ innen rendelni is lehet

Judit írta...

Szia Bibe!
Köszönöm.
Judit

Zsuzsanna írta...

Kedves Bibe!
Nagy érdeklődéssel figyelem a blogodat, újraolvasgatom. A családomban van autoimmun betegség (bélgyulladás), más családtagnál pedig ételallergia is, de nemcsak ezért kereslek fel. Úgy vélem, ez a fajta táplálkozás mindenkinek jót tehet és egyáltalán nem tartom nehéznek a követését, az ételallergiásunk gyakorlatilag így étkezik. Mivel a biológiai gyógyszeres kezelés segít a bélgyulladásos családtagon, diétát csak annyiban tart, hogy a direkt panaszt okozó ételeket következetesen kerüli. Túl sokat is hall az ember az egyedül üdvözítő csodadiétákról, nem csoda, hogy elhárítja a diétákról való információkat. Lehet, hogy nekem kellene a Seignalet-diétára rátérnem és ezzel meggyőzném a családtagokat? Reményeim szerint frissebb, fiatalosabb, egészségesebb lennék... Kellene az a könyv magyar fordításban is. Nagyon jó lenne, ha felvállalná egy kiadó, beleértve a marketinget is, és rendesen megfizetne egy olyan fordítót, aki ért is hozzá, mint ahogy Te is.

Bibe írta...

Szia Zsuzsa!

Ne haragudj, hogy csak most válaszolok.
Szerintem az a baj, hogy nehéz elhinni azt, hogy egész egyszerűen az egészségese(ebb) táplálkozás többet érhet bármely gyógyszernél. És ugye ha ráadásul egy beteg emberre rá akarjuk erőszakolni, pedig nem hisz benne...
Meg sokszor ugye az a gond, hogy (mint ennél a diétánál is) egy csomó mindenről le kellene tudni mondani, meghát a kényelemről is, hogy bárhol bármit ehetsz.
Egy kicsit össze-vissza írok, mert nagyon fáradt vagyok, de remélem érthető.

A könyvet jó volna tényleg kiadni magyarul, mert így egy csomó embernek lehetősége nyílna rá, hogy megismerkedjen nemcsak a diétával (amiről itt azért írok), hanem a tudományos elmélettel és a kutatásokkal is. Igazság szerint (nem mintha nem volna hízelgő és köszönöm a bizalmat,de) nem hiszem, hogy elég hozzáértő lennék a könyv lefordításához. Sok az orvosi szakszó, melyeket ugyan megértek (lévén franciául tanultam a biológiát gimnáziumban), de nem tudnám átültetni magyarra úgy, ahogy azt egy szakfordító tenné.

Zsuzsanna írta...

Köszönöm!
Minden jót kívánok Nektek: Zsuzsa