2009. szeptember 17., csütörtök

Meggyleves

No igen, a meggynek már nincs szezonja, bár én konkrétan tettem el kimagozva, fagyasztva...

Hozzávalók:
  • 1 l víz
  • 1-1,5 dl rizstej
  • rizsliszt
  • 75 dkg magozott meggy
  • 15 dkg nádcukor (bár lehetett volna kicsit több)
  • 2 dl szójatejszín
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipetnyi só (finomítatlan)
  • 3-4 kb 3 cm hosszú fahéj
  • 5-6 szegfűszeg
Elkészítés:

A vizet a cukorral, sóval és a fűszerekkel (füszertojásban) forrni tesszük a kimagozott meggy felével. Ha felforrt és a meggy is megpuhult a rizstejhez addig adagoljuk a rizsliszetet, míg tejszín állagú nem lesz és behabarjuk vele a levest. Levesszük a tűzről és összemixeljük (vagy szitán áttörjük, de ezt én kihagynám). A maradék meggyet is hozzáadjuk és visszatesszük a tűzhelyre. A szójatejszínt a tojássárgájával összedolgozzuk és ha megpuhult a meggy, belekeverjük a levesbe.

Ha villanytűzhelyük van, akkor el is zárhatjuk és a lapon hagyjuk a levest még kb. 5-6 percig. Ha gáztűzhelyünk van, akkor 1-2 percig hagyjuk még rajta a levest takaréklángon, de legjobb beszerezni egy vaslapot, amit a gázrózsa fölé helyezhetünk és így sokkal egyenletesebb a hőátadása és nem olyan meleg, mint a direkt lánggé. Ez most sakkoztam ki a nyaron nagyapámnál Balatonon.

Jó idő kell míg a leves kihül és behűtve a legfinomabb. Ne lepődjünk meg, ha sűrűbb tálaláskor, mint főzés közben volt. A rizslizst elég jól megduzzad. Elég fölkavarni és ha túl sűrűnek találnánk egy kevés rizstejjel higítani.

A fényképen konkrétan egy korábbi levesem szerepel, aminek a receptjét nem is tettem fel ide, mert eltartott egy ideig, amíg kikisérleteztem a megfelelő állagot.

Tojásos vegyeszöldség

Hozzávalók:
  • 1 kis cukkini
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 8 tojás
  • (finomítatlan)
Elkészítés:

A cukkinit és a paradicsomot fölkockázzuk és lassú tűzön saját levében megpároljuk. Fölaprítjuk a hagymát, besózzuk és hozzáadjuk, majd a zúzott fokhagymát is. A tojásokat felverjük, ráöntjük és addig kavargatjuk lassú tűzön, míg meg nem szilárdul. (Ez utóbbi művelet néha igen hosszúnak tűnhet, ha valóban kellően alacsony hőfokon tevékenykedünk.)

Vega szakács kerestetik

Ezt gondoltam közzé teszem, ha valaki nem ismerné Virginie blogját. 2009 októberétől egy bio-vega étterembe szakácsot keresnek Korzikára. Akit érdekel itt megtalálja az eredeti bejegyzést.

2009. szeptember 6., vasárnap

Nyár

Rendesen eltűntem az utóbbi időben. Gyönyőrű, bár férjem számára kissé meleg nyarunk volt (van).

Ünnepeltünk első szülinapot...
...nyaraltunk Dömösön...
...nyaraltak nálunk......sógornőm fotós...
...Emil is fényképezett......voltunk Villányban is...
... no meg nyaraltunk a Balcsin is, de arról még nem tettem fel a képeket a gépre.